Monday, May 3, 2010

Mån

Måndag, måndag, måndag. Det känns som den där helgdagen är evigheter bort, och att man knappt hinner ha ledigt. Var så trött imorses att jag somna om efter att jag var ombytt och klar. När Maro banka på dörren, kändes hela kroppen sååååå tung, orka inte gå upp !

Hur som helst. Jag åkte till bygget på morgonen och tog med mig min läxa som jag fått igår av Farok. Det var tydligen en safty-utbildning och det var väldigt intressant. Man kunde bland annat lära sig, att en stege som skall stödjas mot väggen, skall i botten vara 1/4 (av motsvarande höjd) ut från väggen.




Mosa och Bassel hade värsta diskussionen om vilken nivå det skall vara på något runt om fönstret. Därför fick jag sedan hänga med dem, och ta mått för att de skulle vara säkra.



På eftermiddagen åkte jag till the pearl. Maro är jämt så orolig för att jag skall missa att lära mig något. Det är svårt, för allt är så nytt och man kan ju inte bli expert på 8 veckors praktik.

På the pearl fick jag lära mig en hel del. Först gick vi runt och fortsatte kolla på grunden som vi började kolla lite på igår. De har kommit en bit längre nu. Sedan kollade vi på "water proofing". Man målar ju typ med en svart färg, som man sedan sätter en typ matta över. Denna plastmattan värms upp på baksidan med hjälp av eld, och klistras sedan på väggen över den svarta färgen. Ytterligare ett blått lager av ett annat material placeras över den svarta mattan för att skydda den. Den svarta mattan sätts upp i flera mindre bitar (ungefär 1 meters bredd), de överlappar varandra med 10 cm.





Vi (jag och Ihab) gick runt på siten och små kollade på typ allting. Jag fick bland annat se lastbilen som blandar betong och vibrator-maskiner som används till betong-grunden. Jag såg också ett nytt sopkast-system, enligt Ihab.
Sopor, skall precis som på många ställen i Sverige slängas ner i ett sopnedkast. Soporna kommer leda ner till stora rör på bottenvåningen. Röret gick uppifrån och ner, men väl nere på bottenvåningen, slingrades rak flera meter, och därför undrade jag om inte soporna fastnar där, eller överhuvetaget hur de ska komma ut från systemet. Svaret var genom "uppsugning". Antagligen någon maskin som skall sitta och suga åt sig allt.



Sedan var det dags att lära sig det som jag tror är geodesi på universitetet. Hur man tar ut en level och hur man får huset på en jämn nivå. Snack som aldrig tog slut, och det verkade helt ärligt inte så svårt, men jag tror att eftersom man aldrig sett det i verligheten så är det lite svårt att inbilla sig. I helhet förstod jag, men mindre detaljer, nej. Ingenjören som lärde mig detta heter Fouad.

No comments:

Post a Comment